A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мурафська громада
Вінницька область, Жмеринський район

На Вінниччині проводитиметься імунізація диких м’ясоїдних тварин проти сказу

Дата: 25.09.2018 13:39
Кількість переглядів: 428

24 вересня, в ОДА  під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Андрія Гижка відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій обласній адміністрації.

На розгляд комісії  було винесено питання про здійснення  в області заходів профілактики сказу та проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин. 

Розпочинаючи засідання, Андрій Гижко  підкреслив: «Проблема сказу на території Вінницької області протягом 2015-2018 років була і залишається складною, але контрольованою. Випадки сказу реєструвалися у всіх районах області. Якщо врахувати виявлену кількість хворих тварин, то вся територія області є стаціонарно-неблагополучною по сказу, як серед диких, так і домашніх тварин і потребує відповідного реагування». 

Про ситуацію із захворюваністю на сказ у Вінницькій області доповідав на засіданні начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій  області Григорій Сидорук. Він, зокрема,  навів таку статистику:

у 2015 році в області було виявлено 156 голів тварин хворих на сказ, в 2016 році – 165, в 2017 році – 201, за поточний період 2018 року – 138. Найбільший відсоток становлять лиси. 

«Проаналізувавши результати епізоотичних розслідувань випадків сказу у 100 відсотків продуктивних і у 50 відсотках  домашніх тварин зараження відбулося при контактуванні із лисами, що підтверджує факт: лисиця червона є основним вірусоносієм та розповсюджувачем сказу серед тварин»,- підкреслив Григорій Сидорук. 

За рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій облдержадміністрації на території області постійно проводиться плановий відстріл лисиці червоної.

При цьому, обов’язковим є те, що біоматеріал від усіх відстріляних тварин досліджується у Вінницькій регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби. Це дає змогу в значній мірі регулювати чисельність лисиці та здійснювати моніторинг епізоотичного стану серед дикої фауни. 

Значну роботу в профілактиці та боротьбі зі сказом  здійснюють спеціалісти державних установ ветеринарної медицини області. Основним шляхом профілактики сказу є щеплення тварин.

«Питання боротьби зі сказом може бути вирішене комплексно, із залученням всіх зацікавлених служб, організацій та установ. Всі зусилля повинні бути спрямовані  на впорядкування утримання домашніх тварин, своєчасну їх вакцинацію, відлов безпритульних тварин, регулювання чисельності червоної лисиці, пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних,- зазначив  Григорій Сидорук.

Одним із найдієвіших профілактичних заходів проти сказу він назвав імунізацію тварин у дикій природі. У цьому році були виділені кошти на придбання вакцини і послуг по проведені імунізації у дикій природі у 19 областях України в тому числі  у Вінницькій області.

Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій ОДА затверджено перелік заходів по недопущенню розповсюдження сказу на адміністративних територіях. 

Цю роботу заплановано провести у першій декаді жовтня, шляхом розповсюдження вакцинних принад із повітря за допомогою літаків АН-2. Площа, що підлягає обробці, становить 21 тис 361 квадратний кілометр, буде розповсюджено 427 тисяч 220 доз приманок. 

Григорій Сидорук підкреслив, що таку системну роботу необхідно проводити не менш як 5 років поспіль, тільки таким чином нашим сусідам - країнам Євросоюзу вдалось подолати захворюваність на сказ на своїх територіях.

«Літаки, які розкидатимуть брикети-приманки з вакциною, оснащені системами GPS і системами реєстрації скидання вакцини для підтвердження, що ці засоби повітряного транспорту слідують заздалегідь встановленим лініям і документування того, що на даній лінії було викладено заплановану кількість доз», - пояснив Григорій Сидорук. 

Брикети є безпечними. Збудник сказу у вакцині є, але він ослаблений, тобто захворіти на сказ від контакту з брикетом і вакциною неможливо. 

«Вакцина безпечна, але брати брикети в  руки не варто. Якщо людина візьме в руки приманку, потім обов’язково повинна добре вимити руки, щоб не заразитись кишковими чи іншими побутовими  інфекціями. Захворіти ж на сказ, взявши приманку, неможливо», - роз’яснює начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій  області. 

За його словами, деякі регіони вже завершили вакцинацію на своїх територіях. Скільки триватиме вакцинація на Вінниччині, залежатиме від погодних умов.

 

Шаргородське районне управління Головного управління Держпродспроживслужби у Вінницькій області.

Фото без опису

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь