A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мурафська громада
Вінницька область, Жмеринський район

8 та 9 травня в Україні відзначаються Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни.

Дата: 07.05.2021 17:10
Кількість переглядів: 541

Ці дні присвячені пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному  населенню, малим дітям і старим – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни.

Дні памяті та примирення були проголошені рішенням 59 – ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 24 листопада 2004 року. В резолюції ООН пропонується державам-членам ООН, неурядовим організаціям і приватним особам відзначати один чи обидва дні – 8 і 9 травня, як День пам’яті усіх жертв Другої світової війни.

Асамблея також підкреслила, що ця історична подія підготувала умови для створення Організації Обєднаних Націй, покликаної позбавити майбутні покоління від лихоліття війни і закликала держави – члени ООН обєднали зусилля у боротьбі з новими викликами і загрозами та зробити все можливе, задля урегулювання всіх суперечок мирними засобами згідно зі Статутом ООН і таким чином, аби не піддавати подальшій загрозі міжнародний мир і безпеку.

В Україні День памяті  та примирення встановлено згідно з Законом України « Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.» Таким чином, Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі памяті та примирення.

Цей день встановлений задля «вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення памяті про загиблих».

Офіційне гасло памятних заходів – «1939 – 1945. Памятаємо. Перемагаємо.» символом Дня памяті та примирення з 2014 року є квітка маку. Її графічне зображення є своєрідною ілюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку,  з іншого – кривавий слід від кулі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь